Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Vélemények a sorozatról

„A Bogyó és Babóca sorozat kedves rajzokkal teli, gyönyörű kiadás.” (Élet és Irodalom, 2006)“A Bogyó és Babóca - történetek a társas kapcsolatokról, a barátságról, a békés együttélésről szólnak egy kiszámítható és jól működő világban, ahol – noha kisebb-nagyobb konfliktusok mindig vannak – lehet tudni, hogy leleményességgel, kedvességgel, odafigyeléssel a dolgok megoldhatók. A legkisebbeknek pedig semmi nem fontosabb ennél a biztonságnál. Bartos Erika titka valószínűleg ugyanaz, mint Marék Veronikáé – nagyon szívből csinálja azt, amit csinál.” (Tíz éves a Bogyó és Babóca sorozat, Pagony, 2014)

“A példátlanul sikeres, mára sokkötetesre rugó és a kifáradás semmiféle jelét nem mutató Bogyó és Babóca sorozatban a méretezésnek, arányosításnak szakszerű, íróilag-művészileg következetesen alkalmazott módszerét alakította ki Bartos Erika. Mindez egészen tudatos döntés a sorozat legelső darabjától kezdve, és elmondható, hogy ez a teremtett világát jól ismerő, teljesen átlátó szerzői akarat és felelősség a szöveg megannyi szintjén észreveteti magát.”(Tóth Ákos, Faludy-díjas kortárs irodalom- és Tandori - kutató, 2013)“

Tanulságos, kerek történetek ezek, amelyek szeretni tanítanak, segítőkészségre, önfeláldozásra, jószívűségre nevelnek. Egyszerű képi és nyelvi megoldások, mégis kerek egészet alkotnak. Alapszínekkel festett házikók, megmosolyogtató vonalfigurák, kedves pillanatok. Szerethető bogárvilággá áll itt össze minden részlet. Egyszerű történetek, nagy szívvel. ” (Magyar Nemzet 2010)

“Bogyó és Babóca, két nagyon is eredeti, saját személyiséggel bíró, kidolgozott karakter, kalandozásuk nem tanmese, hanem az óvodás erdei lények mindennapjainak, konfliktusainak, örömeinek megélése és a kicsiket körülölelő természet felfedezése.” (Origo, 2010)

Bartos Erika a meséket szívvel-lélekkel írta és rajzolta. Nem volt más célja, mint biztonságot, szeretetet nyújtani, hisz a legkisebbek életében ez a legfontosabb. Nagyon tanulságos könyvek, észrevétlenül tanítanak, nevelnek. Hálásak lehetünk neki, hogy ennyi kiváló, a kisgyermek szívéhez, lelkéhez szóló történettel gazdagítja a gyermekek világát. Sikere egyedülálló, mely köszönhető a szerző lelkesedésének, gyermekszeretetének. (Sulyok Attiláné könyvtáros, Győr-Ménfőcsanak)

A mese szerzője - szerencsére - nem a szálak „olcsó” elsimításával, a gubancok minden áron való kifésülésével felel a próbahelyzetekre, nehézkes és hosszas magyarázatok helyett egyszerűen és magától értetődően … mutat példát arra, hogy hibázni is szabad. .”(Tóth Ákos, Faludy-díjas kortárs irodalom- és Tandori - kutató, 2013)

Van egy szerző, aki ontja magából a jobbnál jobb gyerekkönyveket. A siker egyáltalán nem véletlen. Olyan könyvekről van szó, amelyek nem csak örvendetesen sikeresek, de nagyon hasznosak is. A jó és hasznos gyerekkönyvek a szerző tudatos vagy ösztönös munkájának köszönhetően a gyerekek életkorának megfelelően járulnak hozzá képességeik fejlődéséhez, az olvasóvá cseperedés éppen ilyen történetekkel kezdődik. (Ónodi Csilla – logopédia, szurdopedagógia szakos gyógypedagógus, a GEKKO Képességfejlesztő Játszóházak pedagógiai Igazgatója)

Bartos Erika építészmérnök végzettséggel vált mesélővé. Mindebből óriási siker lett. A rendszerváltás után újjáéledő gyermekirodalom tőle kapott biztatást, hogy lehet és kell is alkotni a gyerekeknek. Könyvei azért is különlegesek, mert kép és szöveg szinte egyszerre születik, és a gyerekek számára roppant megnyugtató az a harmonikus világ, amit közvetít. (Nők Lapja, 2013)

Bartos Erika az önmegvalósítás sajátos útját választotta, mesével épít karriert. Történeteit nem csak írja és rajzolja, de megformázza gyurmából, megvarrja rongyokból, járja az óvodákat, könyvárakat, viszi magával a maga készítette díszleteket és elbábozza meséit. (Népszabadság, 2004)

A Bogyó és Babóca sorozatban egy katicalány és egy csigafiú barátságának történetét mesélhetjük gyermekeinknek. Minden lényeges dolog benne is van néhány oldalon, ami csak megtörténhet a háromévesek csetlő-botló, mindig felfedezésekre váró kis világában: expozíció, a bonyodalom (önzés és a veszekedés) a fordulat (kukac találtatik a cseresznyében), illetve a megnyugtató megoldás (hőseink megtalálják a cseresznyefát, melyről mindenki bőségesen lakmározhat). A könyv lapjain gyerekrajzokhoz hasonlatos, kedves figurák jönnek-mennek, élik hétköznapi életüket (Csodaceruza, 2005)